Med naturen bredvid fairway

Vi gör golfen vildare

Nora Golfbana ligger på mark som i århundraden tillhört det gamla prästbostället i Östra Sund. Här har jordbruk och boskapsskötsel under lång tid format det landskap du än idag ser omkring dig.

Den småskaliga odlingen och hävden som så länge fanns här och i övriga landet gav förutsättningar för artrikedom som idag blir allt mer sällsynt. Många liknande kulturmiljöer går förlorade när jordbruket blir mer monokulturellt eller när betesmarker överges och växer igen.

För att vårt ekosystem ska fortsätta fungera i framtiden är bevarandet och återskapandet av dessa livsmiljöer centralt då många arters överlevnad annars är hotad.

Golfbanan hjälper visserligen till att hålla landskapet öppet men det är inte på de finklippta ytorna där vi raktslående spelar vår golf som de stora naturvärdena finns. Förutsättningar för artrikedom hittar du när du hjälper andra att leta boll i landskapets kantzoner utanför fairway. Vissa arter är till exempel beroende av närhet till vattensamlingar och finns i brynen runt våra dammar. Andra arter trivs bäst i skogens bryn där solen kan värma ett stenparti eller en trädstam.

Det är dessa kantzoner runt om på banan som vi behöver göra vårt för att vårda och bevara eftersom stort hopp sätts till att just golfbanor har goda förutsättningar för detta. Världsnaturfonden och Svenska Golfförbundet har nyligen ingått ett samarbete under parollen “Gör golfen vildare” och även om arbetet för biologisk mångfald idag är frivilligt vet vi att kraven på naturvård för oss som golfbaneägare kommer öka i framtiden.

På Nora Golfbana har vi särskilt goda förutsättningar att bidra och jobbar sedan några år med olika insatser. Det som syns mest för oss golfspelare är förstås de betesmarker vi skapat runt om på banan. Nedan finns svar på några vanliga frågor kring detta.

Tillsammans gör vi golfen vildare

Nora Golfklubb deltar i Svenska Golfförbundets och Världsnaturfondens arbete för att ta vara på golfens goda förutsättningar till ökat biologisk mångfald. Läs mer om kampanjen “Gör golfen vildare” via länken nedan.

Vanliga frågor

Kommer klubbens satsning på ökad biologisk mångfald påverka golfspelet negativt?

Nej, tvärt om. Den betydande delen av åtgärderna görs på delar av banan som inte är menade att spelas på.

De åtgärder som märks mest för golfspelare är de som görs för att glesa ut tjockruffar och skogsbryn vilket snarare kommer göra golfrundan vackrare och bollen mer lätthittad.

Kostar klubbens satsning på ökad biologisk mångfald mig som medlem något?

Nej. Allt arbete med naturvårdsåtgärder som inte är en naturlig del av den dagliga skötseln på golfbanan utförs ideellt. Kostnader för material finansieras av bidrag öronmärkta för just dessa åtgärder.

Som exempel är alla hägn på banan till 100% finansierade med EU-bidrag.

Varför finns det får på golfbanan?

Får är särskilt lämpade att hålla tillbaka den dominerande växtlighet som annars hotar artrikedomen i våra kantzoner och oklippta ytor.

I våra tjockruffar växer mest bredbladigt gräs som kväver andra mindre konkurrenskraftiga växter. Fåren är selektiva i sitt betande och föredrar just det frodiga gräset. Med deras hjälp kan vi tunna ur tjockruffen och skapa förutsättning för mer blomning som gynnar vilda pollinatörer.

På samma sätt kan vi ta fårens hjälp att hålla tillbaka slyvegetation som annars återkommer när vi röjt i skogsbrynen runt banan. Detta är en annan kantzon där vi kan göra stor skillnad om dagens täta skogskanter glesas ur maskinellt och sedan hålls öppna med bete.

På vårt område finns idag också invasiva växtarter som visat sig vara en favorit för våra får. De håller bland annat tillbaka ett bestånd av den ökanda västarten parkslide som finns i hagen vid hål 9.

Spelar bete av golfbanans tjockruff någon roll för den biologiska mångfalden i ett större sammanhang?

Ängs- och betesmarker är några av naturens allra mest artrika miljöer, där hundratals växter, svampar, insekter och andra djur kan hitta boplats eller föda (Naturvårdsverket 2024)

Idag finns dock bara någon enstaka procent kvar av vad som fanns i Sverige i slutet på 1800-talet (Jordbruksverket 2019). Här kan vi som golfbaneägare bidra.

Möjligheten till blomrika ruffmiljöer på sveriges golfanläggningar är idag nästan lika stor som den i övrigt totala ängsarealen i hela landet.

Med en öppen bana som vår tillhör vi förstås en av de golfbanor med störst möjlighet att hjälpa till.

Hur motiverar klubben att man lägger ner arbete på naturvård?

Arbetet för ökad biologisk mångfald ställs inte mot vårt arbete med att sköta och förbättra golfbanan eller kärnverksamheten i övrigt. 

Däremot kommer ökade krav på golfbanors multifunktionalitet och samhällsnytta betyda att vi bland annat måste integrera naturvård i vår verksamhet.

Att just naturvård är ett bra exempel på hur vi som golfbaneägare kan ta ansvar hänger ihop med våra goda förutsättningar att göra stor skillnad med små medel. Golfbanan ligger ju redan i naturen och vår banskötsel är en slags naturvård i sig. Det finns dessutom flera finansiella bidrag att söka inom området och många av insatserna får dessutom en positiv påverkan på upplevelsen av en golfrunda hos oss.

Kan jag som medlem hjälpa till?

Du som är intresserad av vårt arbete med naturvård är mycket välkommen att delta när vi har arbete som ska utföras. Kanske har du även några egna idéer kring hur vi kan göra mer för naturen på vår bana?

Ett enkelt insektshotell eller en egen fågelholk räcker också långt om du vill göra en insats på egen hand.

Välkommen att kontakta kommittén för biologisk mångfald om du vill veta mer eller anmäla ditt intresse att delta.

Kontakt

I kommittén för biologisk mångfald

Joakim Bergström
073-843 93 15

Joakim Barkestam
073-075 26 71

Nora Stad

På andra sidan Norasjön ligger den pittoreska stadskärnan där du en härlig sommardag kan flanera mellan trähusen och njuta av atmosfären. Strosa på strandpromenaden eller besök loppisbodarna vid torget. Är du intresserad av kultur så rekommenderar vi en tur till bryggeriområdet. Läs mer om allt vad Nora har att erbjud på visitnora.

Bergslagsleden

Precis söder om golfbanan passerar Bergslagsleden (etapp 6). Etappen går mellan Hammarby och Digerberget i Pershyttan. Med utgångspunkt från golfklubben kan du välja att utforska långforsen vid Järleåns naturreservat om du följer leden norrut. Följer du leden västerut så når du Kilsbergens nordligaste topp med fin utsikt över nejden.

Bergslagen Cykling

Bergslagen är verkligen något för cykelälskare. Under samlingsnamnet Bergslagen Cykling så ryms Sveriges ledtätaste och största cykelområde. Precis bredvid golfbanan går Västra Bergen, en 22 km lång MTB-slinga med varierande körning på grus och skogsväg men med kortare fina stigavsnitt.